top of page
  • handlinglundqvist

Bilen är packad från golv till tak och anspänningen är hög - nu ska det bli utställningsfest!

Känns det igen? Som utställare släpar man på halva bohaget tvärs över Sverige, Norden eller Europa - för att vara i ringen i en ganska kort stund... Men vi älskar det! Vi träffar massor av bekanta, nya som gamla, och har en underbar helg i utställningens tecken. Eller? Gör alla det? Det finns en rad party spoilers som stökar till det på både träning och utställning och tyvärr beror nästan alla på en själv. Mer om det nedan.


För en handlertränare som envisas med att såväl utställning som träning ska vara fest är det 10 gånger värre! I helgen ska jag hålla 2-dagarskurs i Tärnsjö söder om Gävle. Just nu är bilen halvvägs packad med bord, trimbord, högtalare (självklart ska vi ha dans med hund!), träningsgrejer, matlagningsutrustning och massor av mat! Full köksutrustning är med. Pusselläggande med hur man får ner alla kylvaror i kylväskorna står just nu på agendan... I den underbara byggnaden på Hällby Gård med anor från 1600-talet ska jag laga två luncher och en middag (frukost och fika är inte lagad men tar massor av plats) till dryga tio förväntansfulla kursdeltagare som alla hoppas på en fantastisk helg där de dels får lära sig massor och utvecklas, dels få njuta av att vara hemifrån och känna sig upp-passade. Precis så som jag vill ha det! Det ska vara roligt att träna - och kan jag erbjuda det lilla extra i form av hemlagad mat från grunden vet jag att deltagarna slappnar av lite extra och därmed tillgodogör sig mer av helgens träning.

Lunch 1: Hemlagade vita bönor med tomatsås och persiljeköttbullar

Middag: "Jörgens favorit" Potatis- och köttfärsgratäng med olika ostar

Lunch 2: Fransk linssoppa

+vegetariska alternativ och diverse anpassningar till olika allergier som det alltid är

Låter det gott? Hoppas det!


En riktig party-spoiler för mig på träning är att jag ställer för höga krav på mig själv (och därmed hunden). Man vill att allting ska fungera med en gång - men framförallt vill man omedvetet visa upp hur duktig man är för de som tränar samtidigt. Jag vet inte hur många gånger jag åkt hem från träningar och varit extremt missnöjd med såväl träning, mig och hunden...

Knep 1 på träning - våga misslyckas!

Om allt går som smort på träning har vi inte lärt oss någonting. Då kan vi ge oss den på att det händer något nytt i ringen på nästa utställning som vi inte är förberedda för. På träning måste vi lämna all prestige hemma. Tränar gör vi för vår egen skull (dvs din och hundens). Showa kan vi göra i ringen när träningen sitter som den ska. Våga skratta åt de fel och konstigheter som uppstår. Skratta med hunden! Annars blir den osäker och frustrerad - det är ju du som gjort fel och inte gett tillräckligt tydliga instruktioner. Ju mer fel det går på träning desto bättre! Då lär du dig massor och får nycklar till olika problem som kan uppstå.

Knep 2 - träna detaljerna en i taget

Varje moment vi möter i ringen innehåller ett stort antal tekniska detaljer. Att försöka träna alla dessa samtidigt är dömt att misslyckas. I såväl egen träning som på mina kurser försöker jag bryta ner varje moment så att vi tränar 1-5 tekniska detaljer i taget. (Helst hade jag velat ha 1-3 men det är svårt) Går en av de detaljerna bra? Jättebra! Klappa dig själv på axeln och beröm hunden jättemycket! Strunta i det som inte fungerade. Innan du provar igen - fundera över vad du ska prova att göra annorlunda men vet samtidigt att du lärde dig något. Nu vet du hur du ska bemästra det som gick bra. Bli glad och skratta åt det som gick fel!

Knep 3 - våga bjuda på dig själv

Det är en konst att vara avslappnad. Att vara glad och mjuk i kroppen ger din hund otroligt mycket hjälp! På alla mina långa kurser har vi ett moment jag kallar "Dans med hund". Det är att likna med ett fitnesspass med hund till musik. Idén är att bygga ihop ett extremt samspelt ekipage som rör sig helt i samklang. Förutom att röra oss i takt med musiken handlar allt om att jobba med väldigt stora och överdrivna rörelser samtidigt som vi bjuder på mycket hög energi! Efter 45 minuter kan man exempelvis se hunden - som tidigare mycket motvilligt gick in i ett STÅ med noll attityd och bakbenen under sig - sträcka ut och helt synkroniserat med matte/husse överdrivet tydligt sätta i tassarna och ställa sig med perfekt balans med fantastisk utstrålning. Allt för att vi bjuder på oss själva och bjuder in hunden att samarbeta. Vår avslappning och glädje ger hunden den trygghet den behöver.

Knep 1 på utställning

Våga erkänna för dig själv och dem runt omkring att du är nervös! När du säger det högt släpper en del av anspänningen.

Knep 2

Kom i god tid. Stress är vår värsta fiende. Hunden har dessutom inte en chans att logga in. Utställningar - inte minst nu när vi håller till inomhus - ställer otroligt höga krav på hundens psyke och de behöver tid att logga in och bli mätta på intryck.

Knep 3

Sätt aldrig resultat som mål!

Sätt mål som har med din prestation att göra. Det kan du påverka. Jag pratar visserligen mycket om hur vi psykologiskt kan påverka domarens intryck av din hund/ekipaget, men det är bra om du sätter mål du kan påverka fullt ut. Hade du problem med något förra gången eller på träning? Att hantera det är ett bra delmål. Slutmålet är att känslan du hade med din hund i ringen ska vara magisk!

Knep 4

En mycket kär vän till mig lärde mig att utställning ska vara fest! Det måste inte vara dyrt. Även i husvagn/husbil/stuga kan man unna sig det lilla extra! God mat och gott sällskap är värt otroligt mycket! Innan vi går in i ringen bör vi inte vara social - då är det du och hunden i en bubbla- men i allt omkring är det jätteviktigt. Unna dig också att fira såväl egna som andras framgångar - det blir så mycket roligare då!

Att fokusera på domare och annat ger dig väldigt lite. Oavsett om du höll med domaren eller inte och att det i sociala sammanhang är lätt att gemensamt haka upp sig på negativa saker - strunta i det. Blir du lyckligare för det? Eller tar du med dig en känsla hem som inte alls hade med dig själv och det du kunde ha gjort att göra? Utställning är en sport och därmed tävling. Ibland går det bra ibland mindre bra. Bara att åka hem, träna och ladda för nästa utmaning.


Nu ska jag ladda för helgen genom att packa färdigt och se över föreläsningarna jag ska ge i helgen. Det ska bli härligt! Jag ska njuta och ha roligt även om jag vet att jag kommer att vara helt dränerad på söndag kväll - men då vet man att man gjort ett bra jobb.

597 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


ylva
Oct 06, 2022

Ser fram emot helgens Kurs!

Mvh Ylva och smålandsstövaren

Like
bottom of page