Nervös när du ska gå in i ringen med din hund?
- handlinglundqvist
- 7 juni
- 10 min läsning
Vad bra höll jag på att säga! Nervositet är i grunden någonting bra och kan vara en superkraft. Det innebär att du sannolikt har rätt energinivå. Det är betydligt bättre än om vi inte är nervösa alls då det påverkar vår prestation - oavsett om vi ska springa 100 meter eller delta på hundutställning. Att vara nervös är dock en känsla vi sällan förknippar med något positivt. Det får ju absolut inte stå "TILT" i pannan på oss. Men nervositeten kan såväl hanteras och omvandlas till energi. Men hur gör man det?
Det här blogginlägget har jag byggt lite bakvänt. Jag börjar nämligen med det svåra. Därför är inledningen längre än vad jag som lärare i svenska skulle ha rekommenderat. Allt för att det ska bli lättare att förstå. Sedan blir det lättare.
Här kommer mina tips!

Under hela mitt yrkesverksamma liv - fram tills att jag började verka som handlertränare på heltid - har jag lärt ut hur man håller tal och presentationer inför större grupper. Just att stå upp och tala inför främmande människor är enligt flera undersökningar något som skrämmer oss mer än någonting annat. Långt mycket mer än 3e världskriget, cancer eller något annat otäckt. Det kan låta konstigt, men säger en del om svårigheterna med att befinna sig i en situation där du ska vilja att alla tittar på och har fokus på dig - precis det vi vill i utställningsringen! I ringen ska din viktigaste tanke vara "Alla ska titta på mig och min hund!"
Svårt? Ja! Onaturligt? Definitivt för de flesta av oss. De som känner mig privat vet att mitt privata jag definitivt inte påminner om handlertränaren eller handlern Jörgen. Jag är galet introvert och hatar att befinna mig i ett rum med människor jag inte känner. Jo, jag har valt märkliga yrken (lärare, rektor, handlertränare).
Nervositet kan ses som ett annat ord för energi
Nervositet kan ta sig olika uttryck. Nästan alla innebär hög energi. Ofta riktas den inåt - mot din egen tankeverksamhet. Hjärnan går på högvarv. Pulsen är hög. Du känner att du inte riktigt kontrollerar din kropp. Allt handlar om hur du använder den energin. Den går att omvandla till något positivt . Från de negativa tankarna och rädslorna, som ofta skapas av vårt undermedvetna, till fokuserad energi.
Energi är definitivt något du behöver och vill ha i ringen. Normalt ju mer desto bättre! Utan den lär varken du eller din hund prestera på topp.
Hög energi
Precis som vid svår nervositet tar sig hög energi fysiska uttryck och förnimmelser. Händer som darrar, gelé i knäna, hög puls så att du upplever att du hör den i öronen, kramp i låren mm. Känns det igen från en beskrivning av att vara väldigt nervös? Troligen.
Bejaka de förnimmelserna och försök att se på det som något bra! Bra - nu har jag rätt energinivå! Kom ihåg att den höga energin leder till att din hund får mer attityd, ett bätte stå och bättre rörelser och därmed bättre bedömningar, även om du är obekväm med känslan!4
Här får du mina fem bästa tips för att hantera nervositet på utställning
Tips 1 - I ringen är det en roll du spelar
Det här är mitt svåraste - men viktigaste råd. I ringen ska du inte gå in som privatpersonen "Jörgen". Här är det en roll du spelar. Du ska gå in i ringen och på utställningen som "handlern Jörgen"! Så fort du kliver ur bilen på utställningen måste du vara i rollen.
Vadå rollen?
Då din hund behöver tryggheten och boosten av att du går in på utställningen samt ringen och "äger den" med mycket attityd, självsäkerhet och inte minst glädje behöver vi som är nervösa (eller har låg energi) klä på oss skådespelarkostymen. Ringen är vår scen. Här ska du, precis som en skådespelare på Dramaten, gå in och prestera, vara glad, fokuserad och hjälpa din hund att stråla!
Skapa din roll
Hur skulle du vilja vara och agera i ringen? Skapa en målbild. Den får inte utgå från hur du är privat. Inte heller från negativa begränsningar i form av minnen från utställningar. eller annat såsom något du inte tror att du kan göra. Den ska utgå ifrån vad du skulle vilja utstråla och göra om du inte hade några som helst begränsningar. Jag lovar att du kan! Som ung spelade jag rollspel (som Drakar och Demoner) och skapade olika karaktärer jag ville spela och agera som. Här gör du samma sak - med den enkla skillnaden att du nu måste agera även fysiskt.
Att gå in och agera i den rollen är inget man gör på en dag. Det är ett jobb du gör gradvis. Följer du mina nedanstående råd blir det dock lättare.. Klappa dig på axeln så fort du lyckats med något av det!
För att göra det enklare för dig att gå in i rollen är det enklaste att klä sig för den.
"Klä dig för rollen" - läs mer om klädsel för utställning
Då vi har så sensitiva hundar räcker det dock inte med att ta på sig en scenkostym - även om hunden känner igen såväl dig som rollen mycket enklare då. Här måste vi vara karaktärsskådespelare! Allting handlar om hur vi beter oss och det vi utstrålar. Exakt hur din perfekta roll ser ut hänger ihop med dig och med dina hundar.
För att din hund ska vilja visa upp sig krävs massor av energi och attityd. Då är det precis det din hund ska känna att vi utstrålar. Kan vi gå in i rollen är det precis det vi kan utstråla. Bara genom vår hållning och vår aktivitet. Det vanligaste felet vi gör är nämligen att vi är för passiva. Aktivitet, närvaro och energi är nyckeln! Men jag återkommer till det då vi först måste ta det viktigaste - vår hållning!
Tips 2 - Använd din coremuskulatur
Din hållning och ditt användande av dina armar påverkar din hund jättemycket. De är galet sensitiva för allt vi utstrålar och återspeglar det i ringen. Hunden står och rör sig som dig. Med rätt hållning kan du få en 30cm hög hund att bli 1cm högre i fronten och därmed få bättre rygglinje, vinklar och förbröst! Det påverkar också hundens attityd och utstrålning i ringen. Då får den attityd och energi och rör sig bättre. Den vill visa upp sig - av den enkla anledningen att du har rätt hållning.
Använder du din coremuskulatur och sträcker på dig kommer det också att påverka dig och det du känner! Det är här du växer. Ska du gå in i en annan roll än din privata är det här jätteviktigt! Då blir du mindre nervös och utstrålar istället självsäkerhet (precis den känsla du vill att din hund känner).
I ringen måste vi använda vår coremuskulatur:
Din tyngdpunkt ska ligga på främre delen av foten
Tryck fram höften
Axlarna ska åka ner och bakåt
Höj hakan!
Det här jobbar jag jättemycket med på mina kurser
Stramar det i bröstet och ljumskarna gör du rätt!
Självsäkerhet är jäkligt sexigt. Det drar till sig fokus. Den hund domaren tittar längst på är ofta den som vinner. Det viktigaste är dock att din hund kommer att känna så! Och jag lovar att de gör extakt som dig!
På hela utställningen måste du dessutom:
Gå med extra svikt i steget och lite fortare än vad du brukar
Jobba med armbågarna lite längre bakom och utanför kroppen som utgångspunkt jämfört med hur du brukar
Jobba med raka armar! Allt du gör i ringen ska utstråla stolthet och rikta fokus mot din hund. Visa att det här är din bästa vän och mest värdefulla ägodel! Vid exempelvis hantering är ett vanligt misstag vi gör att komma för nära vår hund. Då får den fel tyngdpunkt och kan i sämsta fall känna att du skyddar den från något farligt. Varje gång jag på mina kurser ber handlern flytta sig ett halvt steg bakåt och luta överkroppen ifrån hunden händer samma sak - hunden återfår en korrekt tyngdpunkt mellan höger och vänster ben. Vid såväl stå som hantering vill du med din hållning locka hunden uppåt och framåt.
För att du inte ska bli nervös. Håll dig i rollen och ha kvar hållningen hela dagen! Det här är ingenting man kan koppla av och på såvida man inte är en duktig karaktärsskådespelare.. Definitivt inte om man inte är extremt extrovert och har en tendens att bli nervös. Själv måste jag gå in i rollen när jag klär mig på morgonen. Sen gäller det att hålla sig i rollen hela dagen - och inte falla ur den. Då kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta tillbaka till den för vem som helst.

Tips 3 - Hålla dig aktiv och jobba
Det här är kanske mitt viktigaste tips för att du inte ska bli allt för nervös! För att du ska kunna hålla dig i rollen under hela dagen krävs att du håller dig aktiv!
Stolen du har med dig duger till tre saker. Sitta i när du knyter skorna och stödja dig på när du stretchar och att hänga jackan på.. I samma stund som du sätter dig ner riskerar nervositeten att komma krypande.
Jobba hela tiden! För det första behöver din hund att du jobbar jättemycket med den. Precis som för dig (fast 100ggr värre) är det en invasion av intryck som väller över den när ni kommer till utställningen. Jobba och ägna den tid. Samtidigt som du hjälper den att logga in och bli mätt på alla intryck hjälper du även dig själva att fokusera. Din hund ska känna att det här är kvalitetstid med dig.
När du känner att hunden är inloggad, uppvärmd mm och hunden får vila har du jättemycket kvar att göra!
Det är lätt att sätta sig ner och vila samtidigt som hunden. Det får du dock som sagt inte göra! Jobba! Hur ser ringen ut? Var är groparna? Hur ser det ut framför domarbordet? Var ska jag gå in ifrån? Var ska jag ställa upp i konkurrensklass? Vilka moment vill domaren se - och i vilken ordning? Det finns massor av saker du behöver jobba med även när hunden inte är med. Det här en bara en bråkdel.
Lyckas du hålla dig aktiv hela tiden kommer din nervositet inte att ta överhanden - men håll kvar energin och hållningen.
Tips 4 - Sätt rätt mål för utställningen
Ett effektivt sätt att bli nervös på är att sätta upp fel mål. Kom ihåg att resultat är värdelösa mål för en enskild utställning - och ett mycket effektivt sätt att locka fram nervositeten. Sätt upp mål som du själv kan påverka. Sätta upp mål som har din egen prestation tillsammans med hunden att göra.
Idag vill jag att jag får fram vänster axel i rörelse.
Idag vill jag känna den underbara kontakten med min hund. Idag vill jag att jag "hänger kvar" i varje steg för att få rätt frekvens.
Det här är bara exempel. Allt är dock sådant du själv kan påverka - och det är viktigt!
Du kan inte påverka vilka andra hundar som är anmälda. Du kan inte påverka vilken typ domaren tycker om mm.
Sätt för guds skull inte resultat på en enskild utställning som mål!
Det enda det kan leda till är en högre grad av nervositet hos dig och därmed sämre resultat. Självklart kan vi som är flitiga utställare ha långsiktiga mål för en hund - men även om hunden står inför ett championat vid ett cert på nästa utställning får vi aldrig ha detta som mål. Det blir kontraproduktivt. Det kommer fler utställningar.
Tips 5 - Hitta rutiner
Det här är viktigt! Gör likadant på varje utställning. I samma ordning. "Så här gör jag på utställning". Här ska du inkludera allt. Från klippning av nummerlappen till värmning av hunden. Det kan låta närmast autisktiskt (säger jag som har en son med autism) men hjälper dig väldigt mycket på plats. Då är det lättare att hålla sig i rollen. Fokusera på det du ska göra.
Ta för vana att dubbelkolla utställningsväskan kvällen innan. Ligger nummerlappshållaren i samma fack där den brukar? Kopplet? Ingenting kan få en lika mycket ur balans som att inte hitta något. Det blir som att leta efter de försvunna bilnycklarna när man ska köra till ett viktigt möte. Även om man hittar det man letar efter sitter känslan kvar i kroppen.
Ignorera frestelser som att vara social och sällskapa med bekanta du inte träffat på länge. Du kan vara supersocial såväl efteråt som kvällen innan. Fokusera på det du ska göra och på hunden/hundarna. Det ska vara ni i en bubbla i minst två timmar innan ni går in i ringen! Det hjälper såväl dig att hålla dig i rollen som hundarna att logga in och känna att det här är kvalitetstid med dig.
Avslutningsvis - och nu kommer det personliga
Det är naturligt och högst mänskligt av vara nervös. Det kan också vara något positivt! Att bejaka känslan och de fysiska förnimmelserna av nervositet kan vara väldigt svårt - men kan du omvandla den känslan till tanken "Yes! Nu har jag rätt energinivå!" har du kommit oerhört långt.
Gränsen är hårfin mellan när din energinivå är perfekt och sprutar ut genom öronen och när du är så så nervös att det står TILT framför ögonen på dig. Det handlar om att fokusera energin. Jag vet att det finns de som tycker annorlunda - men i min värld är det du som ska prestera i utställningsringen. Hundens prestation är helt avhängig av hur du gör det. Då krävs det hög energi! För att din hund ska visa upp sig, ha attityd mm krävs att den har hög energi. Kom ihåg att din hund aldrig kan få högre fokuserad energi än dig!
Då jag själv lider av panikångest och annan psykisk ohälsa är det här något som har tagit mig många år att förstå och därefter bemästra. Det var först när jag förstod att man måste bejaka de fysiska förnimmelserna av nervositet/stress - som vi såväl skyr som förknippar med något negativt - som jag kunde prestera som bäst som handler och handlertränare. Oavsett hur jag mådde i övrigt! Glöm aldrig att det är en roll du spelar. Du går in i ringen som "handlern". Den rollen kommer att stärka även ditt privata jag oavsett om du som jag lider av psykisk ohälsa eller bara i högsta allmänhet tycket att det är jobbigt att stå i centrum!
Framförallt kommer du att få en hund som älskar att vara i ringen med dig!
P.S Tro för allt i världen inte att de mest framgångsrika utställarna och uppfödarna inte är nervösa. Ju mer framgångar du når desto högre blir pressen att göra det varje gång D.S
Comments