top of page
  • handlinglundqvist

NÄR DU OCH HUNDEN BARA FLYTER FRAM I RINGEN OCH ALLT GÅR SOM EN DANS!

Uppdaterat: 4 mars 2023

Synen av ett ekipage som det strålar om och synbarligen bara flyter fram i ringen är något många av oss älskar att se i ringen. Det kan vara värt att åka på en utställning bara för att få se det!

Känslan när du själv och din hund är ett i ringen och allt rinner på är magisk! Det är den känslan många av oss jagar för att återupprepa. Åtminstone för mig är det den känslan jag alltid vill nå. Den där högen med rosetter man ibland har med sig hem är mindre viktig. När du får till det där flytet – och magin – vet du att du och din hund gjort det ihop. Kärlek!


Att ställa hund är att dansa ihop med sin hund!

Har du sett isdans någon gång? När det är riktigt bra kan du aldrig säga att det är den ena eller andra i paret som gjort något bra – det är den otroliga synkroniseringen som gör det så fantastiskt vackert. Samspelet. Det är likadant i ringen. Du och din hund tävlar ihop som ett ekipage. Allt du gör påverkar din danspartner.

De som någon gång tränat för mig vet att jag har 3 utgångspunkter jag utgår ifrån såväl i ringen som på träning. Det är knappast kärnfysik, men likväl något som ibland leder till höjda ögonbryn.

- Hunden står som du gör

- Hunden rör sig som du gör

- Hunden känner som du gör

Ibland hade man kanske önskat att alla människor var lika sensitiva som våra hundar, men det är en annan femma… Poängen är att de är fantastiska på att uppfatta och imitera vår kroppshållning och våra rörelser – och också otroligt samspelta! Det är det senare resten av den här texten ska handla om. För mig handlar träning för utställning inte om att få hunden att jobba – utan att samarbeta och att ni tränar ihop som ett par.

När du och din hund flyter fram i ringen har ni hittat det perfekta tempot och rytmen tillsammans. Hundarna travar alltid i samma rytm som vi går eller springer i. När du sätter i en fot i steget kan du vara säker på att din hund gör det exakt samtidigt. Då de normalt har kortare ben tar de ofta fler steg än vi – men alltid i samma rytm! Nyckeln för att få till flytet är att du dansar i takt! Kommer du i otakt är det hopplöst för din danspartner att hitta rytmen igen…


Träna till musik!

Ett mycket enkelt tips är att träna till musik. Hitta en låt som passar din hunds tempo och träna rörelser till den. Till slut kommer du att kunna höra låten i huvudet även i ringen. Tar du stegen i takt med musiken kan du vara säker på att ni aldrig kommer i otakt. Hittar man en sådan låt för varje hund man ställer har man en otrolig fördel i ringen.

Vissa hundar har ett bästa tempo som kan vara knepigt för oss tvåbenta. Även om vi måste ta för oss högst onaturliga steg eller en frekvens på stegen som är svår så är det vi som måste anpassa oss! Musik är ett mycket bra hjälpmedel för att träna in frekvensen i stegen.

På mina längre kurser har jag alltid ett pass som kallas ”Dans med hund”. Det är närmast att likna vid ett fitnesspass tillsammans med hundarna. Syftet är att få ekipagen samspelta. Här jobbar vi jättemycket med hela kroppen och att överdriva våra rörelser med hög energinivå. Idéen är att få ekipagen mer samspelta och synkroniserade. Musik kan nämligen inte bara användas för tempo och rörelser utan även för att få till ett Stå där hunden själv går in i ett stå med perfekt balans. Nyckeln är att få till stegisättningen mellan rörelse och stå så att du och hunden fortfarande sätter i fötter och tassar synkroniserat och i takt. Låter det knepigt? Inte egentligen, men det är svårare än att få till rörelserna och kräver en hel del träning för att vi ska få till stegisättningen så att den sitter i ryggmärken. Men det är väldigt rolig träning!

Vill du vara ekipaget som folk inte kan släppa med blicken på utställningen? Att framför allt få uppleva magin av att allt flyter i ringen - ja, då är det definitivt värt de timmarna av träning!

Lycka till!


Här hittar du mina kurser

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page