top of page
  • handlinglundqvist

Att klä sig för hundutställning

Måste man vara uppklädd för att ställa hund? Det är en vanlig, och ibland känslig, fråga som dyker upp i olika forum på sociala medier. Frågan om hur man ska klä sig på utställning dyker nästan alltid upp på mina längre kurser. Här ska jag redogöra för vad jag lär ut på mina kurser.

Hur folk väljer att klä sig lägger jag personligen ingen värdering i - det är upp till var och en. Klädseln påverkar dock i högsta grad dina chanser att vinna och få en bra bedömning. Skälen är flera och har med såväl domaren, dig själv som hunden att göra och jag ska försöka redogöra för dem nedan.

Precis som i hästsport, golf och andra sporter finns det i vår sport en inofficiell klädkod. Den skiljer sig åt markant mellan officiella och inofficella utställningar. Då inofficiella utställningar bara används i träningssyfte klär vi oss därefter på dessa. (Det innebär dock inte att t-shirt och joggingbyxor funkar särskilt väl - men mer om det nedan) Här utgår jag från officiella utställningar, men det mesta är användbart även för inofficiella.

På en officiell utställning ska du vara uppklädd och visa tillställningen och domaren respekt

Det hör till och är en del av sportens tradition. Man kan naturligtvis klä sig precis hur man vill - men man lär inte vinna... Sverige sticker dessutom ut. Här är inte alla domare uppklädda (dvs i finkläder som om de var på fest - även om de flesta är det). Utländska domare domare är nästan alltid uppklädda.

Att sticka ut behöver inte vara fel i ringen, men om såväl domaren och som flertalet konkurrenter är uppklädda är jag rädd att det är som att komma felklädd till en fest - lika jobbigt som att vara för uppklädd som att komma i vardagskläder när övriga har balklänningar.

Är det inte hunden som ska bedömas?

ja, och bestämt nej! Det är hunden som bedöms - men det är ni som tävlar! Du är i högsta grad ansvarig för din hunds bedömning (Läs mina övriga blogginlägg så förstår du att det inte handlar om klädsel). Du är en del av helhetsintrycket. När domaren ser hunden ser hon/han nästan alltid dig samtidigt. Det innebär att ditt val av klädsel påverkar domarens helhetsintryck såväl praktiskt som psykologiskt.

För enkelhetens skull börjar vi med det praktiska.

- Färgval: Från midjan och ner ska du vara enfärgat klädd. Du vill att hunden syns så tydligt som möjligt. Ljus hund = mörka färger och tvärtom. Allt som är brokigt stör synintrycket. Har du en vit hund ska du tänka efter mycket noga så att du framhäver rätt toner så att pälsen ser så vit ut som möjligt)

- Inget som fladdrar: Vida byxor, kjolar mm stör inte bara synintrycket och gör det svårt för domaren att se hunden - de stör hunden då de är så nära hundens huvud.

- Skorna är det viktigaste plagget: Skorna är i mitt tycke det absolut viktigaste plagget för att du ska kunna ställa din hund bra. De måste vara enfärgade. Dina fötter syns nämligen alltid samtidigt som din hund. De måste väga mycket litet. För att dina steg ska bli så mjuka och rullande som möjligt är det väldigt viktigt att skorna du har är lätta och har bra böjlighet i sulan.

Tänk dig att du är en Chihuahua eller annan liten hund och husse har "finskor" på sig. Det blir som att någon kastar ett betongblock bredvid hunden för varje steg husse tar...

Du vill ha lätta skor av flera skäl. Inte bara för stegets skull utan även för att lättare kunna jobba med hundens balans.

- Från midjan och uppåt är det inte lika viktigt att det är enfärgat - men bör inte fladdra:

Här är det viktigast att man kan röra sig obehindrat. När man väljer och provar ut kläder är ett tips att man både funderar över och provar vad man ska göra i dem. Ska man höja armarna (rekommenderas definitivt) Sätta sig ner. Luta sig fram. Hur ser det ut?

Själv ställer jag alltid i väst då det är lagom uppklätt samtidigt som det är lätt att röra på armarna (de som gått på mina kurser vet hur viktigt jag tycker att armarna är för stoltheten) Men man behöver dock inte ha lika kitschiga västar som jag... Det är bara en image. Jag brukar säga på mina kurser att jag inte skulle ha gått in i ringen klädd så om jag inte vetat att jag hade bästa hunden...

Nu till det psykologiska.

Här handlar det dels om hur ni som ekipage uppfattas av den som ska bedöma - domaren. Det här är en bedömningssport. Dels hur klädseln påverkar såväl dig som hunden. Jag börjar med det minst viktiga...

- Domaren ser alltid dig och hunden tillsammans

Även om hunden är den som formellt ska bedömas påverkas helhetsintrycket - och det är helhetsintrycket som avgör om du blir 1:a eller oplacerad. Har du någon gång sett ett ekipage vinna BIS, BIG eller dylikt på en officiell utställning i joggingbyxor? Jag har det definitivt inte. Klädkoden ser dock lite olika ut för de olika rasgrupperna - men uppklätt är det.

- Din prestation

Din prestation påverkas av din inställning. I den ingår den klädsel du väljer. Vad är det Du vill uppnå? Det är aldrig din hund som ska prestera på utställning - det är Du. För att vi ska vi ska prestera krävs oftast att vi gör något utöver det vanliga. Att klä sig annorlunda är en liten men enkel detalj.

- Gå in i rollen - kläderna är din scenkostym

Du ställer inte som privatpersonen "Jörgen". Du ställer som HANDLERN "Jörgen". Ringen är en scen. Det är den du ska gå upp på och bjuda på show! Då krävs scenkläder.

För att vinna krävs inte bara Säkerhet. Det krävs också Stolthet och Show. För att du ska kunna bjuda på det krävs ofta något extra. Då jag själv är en extremt introvert person som hatar att vara i miljöer med främmande människor är det extra viktigt att jag tar scenkostymen på. Gör jag inte det (eller faller ur rollen) går det åt skogen på utställningen även om jag har världens finaste hund...

Här är vi olika, men själv behöver jag iklä mig rollen som handlern Jörgen direkt på morgonen innan jag går in på utställningen och hålla mig i den hela dagen (ja, jag har träningsvärk dagen efter då coremusklerna inte är tillräckligt bra i min ålder... ). Din stolthet, inställning - kalla det vad du vill - går rakt ner i hunden!


- Din hund känner igen rollen:

Oavsett vilka kläder du väljer bör du välja liknande kläder för varje utställning. Det gör det mycket lättare för din hund att veta vad som förväntas av den.

I samma stund som som jag visar mig för hundarna med någon av mina kitschiga västar i köket eller någon annanstans blir de helt tokiga! De vet precis att nu ska vi åka på utställning. Och framförallt vet de vad som vad som förväntas av dem!


Det senare tycker jag är viktigast. Men det är många aspekter som spelar in. Dress coden skiljer sig mycket mellan olika ringar (dvs raser), men min bedömning gör jag dels utifrån dina möjligheter att prestera på max som handler. Dels på min personliga erfarenhet av ekipagen i finalringarna. Bilden ovan säger en del om hur jag tänker. Converse på fötterna, jeans, väst, vit skjorta och slips. Man måste inte se ut som en äldre herre/dam från 1960 för att ställa hund. Uppklätt utan att känna sig obekväm är grundtipset.
1 816 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page