top of page
handlinglundqvist

Utställning i Danmark

Uppdaterat: 6 nov.

Nu bär det snart av till årets absoluta höjdpunkt för mig som utställare - den danska vinnarutställningen i Herning. Jag älskar den utställningen! Samtidigt som den är gigantisk är ringarna stora, det är gott om plats och allt är oerhört välorganiserat. Nu är det dags för fest!



Jag får erkänna att jag tycker att danska utställningar är väldigt mycket trevligare än svenska, norska, finska mm. För ett par decennier sen var jag på Roskildefestivalen nio gånger och utställning i Danmark påminner delvis om just festivaler - hundfestivaler! Det är fest. Det är avslappnat och stämningen är på topp! Öltält där du köper öl, vin och god mat. Vid ringarna "hygges det"! I många rasringar finns en fantastisk tradition kvar - dansk utställningsfrukost. Missa inte det om du blir inbjuden! (Säg inte frukost till en dansk dock - det betyder lunch på danska. Frukost heter morgenmad på danska.)


Organisationen av utställningarna tycks alltid fungera (ingen kritik riktad mot de svenska då jag själv varit arrangör tillräckligt många gånger för att veta vilket gigantiskt projekt det är).

Jag återkommer dock nedan till några stora skillnader mot att ställa ut i Sverige som är bra att känna till om man inte ställt ut där tidigare - såväl specifikt i Herning som på andra danska utställningar. Jag börjar med Danmark i allmänhet och därefter det som skiljer den stora utställningen i Herning från många andra.


Tredagarsutställningar

I Sverige är vi ju inte bortskämda med tredagarsutställningar. Det är man däremot i Danmark! Utställningarna i Danmark är inte lika många som i Sverige. Till skillnad mot här är de däremot samlade med två till tre utställningsdagar i följd. Ofta har olika specialklubbar dessutom egna utställningar i samband med dessa vilket ger fina möjligheter att få många utställningar på en resa - ibland så många som fyra.


Hitta danska utställningar

I Danmark arrangeras de flesta utställningarna för alla raser av Dansk Kennelklubb. Vissa arrangeras dock av olika Kretsar (Danmarks motsvarighet till våra Länsklubbar). Främst har man i Danmark lagt ett par Nordic dog shows hos olika kretsar. Här hittar du alla 2025 https://www.dkk.dk/uploads/documents/Udstilling-Events/Programmer/Pro25-2024-03-06.pdf, Som helhet är DKKs sida ganska lättnavigerad.

Precis som i Sverige arrangerar olika specialklubbar många utställningar. Ofta ligger de i samband med en större utställning arrangerad av DKK. Ska du anmäla till en specialklubbsutställning måste du först kontrollera vilka medlemskrav som finns - men oftast krävs endast att du är medlem i den svenska motsvarigheten. Vill du exempelvis anmäla till Dansk Terrierklubb behöver du alltså vara medlem i Svenska Terrierklubben.


Anmäla till danska utställningar

För att anmäla till danska utställningar måste du skapa ett konto. Gå in på www.dkk.dk Klicka på Min Side och skapa ett konto. (Man behöver inte vara medlem i danska kennelklubben). Då får du upp en mycket överskådlig översikt av utställningar mm.

Första gången du anmäler en svensk hund till en dansk utställning behöver du bifoga stamtavla och ägarbevis. Det kan du antingen scanna in eller ta ett foto av och bifoga.

Anmäler du en championhund behöver du dessutom bifoga någon form av bevis på championatet. Ställer du samma hund i Danmark ofta kan det löna sig att bli medlem i Danska Kennelklubben. Då sparas allt på min sida.


Ta sig dit

Då vi bor i Skåne blir det många utställningar i Danmark per år. Det är dock inte så nära som man lätt kan förledas att tro då de flesta utställningarna hålls på Jylland vilket innebär 35-45 mils körning enkel resa för oss som bor i Skåne. Kommer du norrifrån är ett hett tips att ta färjan direkt till Jylland. Du sparar definitivt tid, mil och vila. Man kan åka från Göteborg till Fredrikshavn eller från Halmstad till Grenå. Är det värt det? Ja definitivt!


Ett alternativ är också att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Då slipper du köra genom Köpenhamn - och hinner (om du är snabb) dessutom kasta i dig den klassiska räkmackan!


Kör man hela vägen ska man över tre broar - Öresundsbron samt broarna över Stora och Lilla Bält. Två av dem är belagda med avgift. Kör du till Danmark tjänar du alltid på att skaffa en brobizz - även om du bara åker dit en gång. Just nu tjänar man 60% om man använder en sådan. https://www.oresundsbron.com/sv/privat/oresundgo

Brobizzen kan du även använda på vissa norska färjor mm.


Då jag själv såväl hatar som är rädd för höjder såväl som vatten är alltid körningen över Stora Bältbron en utmaning när man kör med husvagn eller husbil... Jag brukar få stanna på första avfarten efteråt för att få andas och skaka liv i krampande armar. Här blåser det nämligen alltid från sidan och bron är lååång...


Dansk Racevinder och andra titlar

Förutom vinnartitlar och championat kan du även vinna en titel vi inte har i Sverige. Till skillnad mot i Sverige har man en officiell titel och tävling som pågår under hela året som inte har med finalresultat att göra. Den mest vinnande hunden i varje ras (oavsett kön) vinner en titel - Dansk Racevinder. Alla resultat från utställningar arrangerade av DKK (inte specialklubbsutställningar eller kretsar) räknas. Till skillnad mot i Sverige är ju de flesta utställningarna för alla raser arrangerade av DKK.

Har din hund blivit Racevinder kan man hämta ut en gratis rosett. Den göms ofta under disk - så fråga efter den i deras stånd (där man köper övriga rosetter). Denna kan förutom i Herning (årets sista utställning) även hämtas ut på de första utställningarna kommande år. Man kan också beställa den och tillhörande diplom via e-post eller Min Sida. Diplomet har man tidigare år kunnat få utskrivet på plats, men nu måste man troligen beställa det. Oavsett kommer de via post i princip omedelbart. Likaså gäller danskt championat. DKK har verkligen hög service!

På nästan varje utställning kan din hund vinna en eller flera titlar under en helg såsom Bornholmsvinnare, Vikingvinnare med flera. De här titlarna är officiella i Danmark men ingenting vi kan registrera i Sverige - men såklart roligt att skryta med oavsett!


Är det dyrt att ställa i Danmark?

Ja, smakar det så kostar det! Då den svenska kronan ligger så lågt i kurs är såväl anmälningsavgift som resa och boende dyrt. Inflationen har drabbat Danmark lika hårt som Sverige vilket innebär att även maten (som tidigare var billig) är dyr. Vissa saker är dock billigare än här. Anmälningsavgifterna är med tanke på den svaga svenska kronan betydligt högre än i Sverige. I gengäld kostar rosetterna mindre. Framförallt är de finare och du kan ofta välja mellan flera olika modeller. Parkeringen är normalt sett gratis. Det är anmälningsavgift och boende som kostar. Tar du husbilen eller husvagnen till utställningen kostar det normalt mindre än att bo på en vanlig camping. Du behöver inte räkna med en massa andra kostnader.

Min erfarenhet är att det är otroligt mycket dyrare att ställa i våra andra nordiska grannländer - Norge och Finland.


Avslappnat

I Danmark delas samtliga priser ut i ringen. Du får även kuponger (för excellent mm) som du kan använda i DKK-shopen på utställningsområdet. Där finns ett enormt utbud av olika rosetter av hög kvalitet. I Sverige krävs normalt att du visar upp nummerlapp mm för att få köpa och få ut eventuella rosetter. I Danmark tar du helt enkelt de rosetter du vill ha och betalar för dessa. Enkelt. Varför skulle någon vilja köpa en rosett de inte har rätt till? Visst kan det bli fel ibland - men vad gör väl det? Hela atmosfären är så otroligt mycket mer avslappnad än i Sverige.


Öppningstider

En synnerligen irriterande detalj på danska utställningar är dock hur dags de öppnar entrén. Numera är det ofta 07.45 - enbart 1 timme och 15 minuter innan bedömningen börjar. Ska man in först gäller det därför att göra mycket av inloggningsjobbet med hunden på parkeringen och i anslutning till entrékön. Detsamma gäller om du har en pälshund. Jobba med pälsen innan så att du inte dränerar batteriet på hunden precis innan ni ska in. Tyvärr har vissa svenska utställningar tagit efter det här. I Växjö i helgen öppnade de inte förrän 07.30. Ska man in tidigt (eller först som i mitt fall) kan det bli kostsamt för unga hundar. I min värld ska du och hunden vara vid ringen två timmar innan ni ska gå in eller tidigare för att ge bästa förutsättningarna för hunden. I Danmark följer de ofta bokstavsordning på raserna vilket innebär att min ras, American Hairless Terrier, så gott som alltid går in först.


Kontanter

På större danska utställningar kan man normalt betala med kort - men det är alltid bra att ha med lite kontanter. På många mindre utställningar, som specialklubbsutställningar, är det kontanter som gäller.

Den danska motsvarigheten till Swish är Mobile Pay som tyvärr efter olika löften ännu inte har slagits ihop med 'Swish" trots att de har samma ägare.


Dansk utställningsfrukost

Har du tur har du en hund av en ras där man fortfarande håller kvar vid en fantastiskt trevlig tradition- utställningsfrukost! Kaffe, smörgåsar, wienerbröd och gammeldansk i en härlig blandning! Verkligen ett jättemysigt sätt att få in nya utställare i gemenskapen samtidigt som du knyter banden tätare ihop mellan olika utställare. Det är definitivt något vi borde ta efter i Sverige.


Nummerlapp

Till skillnad från svenska utställningar krävs det oftast bara nummerlapp för att komma in på utställningen. Vaccinationsintyg visas mycket sällan i entrén utan istället görs stickprovskontroller. Därmed inte sagt att det inte är viktigt att ha med pass och vaccinationsbevis. Det behöver dock sällan visas när du går in. Nummerlappen är dock oerhört viktig! I Sverige kan vi ofta få den utskriven på plats, eller till och med skriva numret på en tom lapp - så lätt är det inte i Danmark. Här är en utskriven nummerlapp detsamma som en entrébiljett. Utan biljett får du betala för att komma in. Har du med extra hundar får du betala entrébiljett för dessa. Hundar är välkomna från 12 veckors ålder.

Står du tidigt i kön innan de öppnar är det bra att ha plockat fram nummerlapparna innan. Arrangörer brukar gå runt till de ca 100 första i kön och kolla nummerlappar i förväg för att insläppet ska gå snabbare.


Glöm inte hundens pass samt att anmäla inresa till tullverket

Som alltid när du reser utomlands med din hund är det viktigt att du förutom att ta med hundens pass kommer ihåg att anmäla "inresa med hund" till tullverket innan du ska åka hem igen. Glömmer man det kan det kosta ett par tusen onödiga kronor... Anmälan gör du här https://privattjanster-djuranmalan.tullverket.se/anmalan/sv/djur

Anmälan tar bara ett par minuter att göra. Ha din hunds passnummer och id-nummer till hands.

Skulle du ha glömt att anmäla din hunds inresa ska du enligt tullverkets regler köra till rött och anmäla där. Sannolikheten att du blir stoppad och att de verkligen kollar alla papper mm är liten, men om de skulle göra det vill du naturligtvis ha allting i ordning. De har blivit hårdare. I synnerhet eftersom smugglingen av hundar har ökat dramatiskt. Då är det naturligtvis viktigt att vi seriösa hundägare gör rätt.


Camping och Boende i Danmark

Här skiljer sig Danmark och Sverige åt lite grann när det gäller hundar. Lika liberala och trevliga med en massa "hygge" som Danmark kan vara med mycket - lika stränga och petiga kan de vara med annat. En sådan sak är ofta hundar på olika boenden. På många campingar tar de hutlöst betalt per hund och dygn. Har man flera hundar med blir hundarnas kostnad ofta mångdubbelt högre än de tvåbentas... Var därför alltid mycket noga med att kolla upp sådana regler i förväg!


Större utställningar som Vejen och Herning har campingplatser med el, duschar mm på plats vid utställningen. Det är definitivt att föredra och väldigt smidigt! I Roskilde saknas tyvärr el.


Bo på dansk Kro är definitivt ett trevligt alternativ! En dansk Kro påminner om ett svenskt Gästgiveri med boende, restaurang och pub (ofta i historisk miljö). Till skillnad från i Sverige lever och fröjdas de danska Kroerna. Här njuter du av fantastisk mat och annat till rimliga priser. De ligger ofta lite utanför utställningsorterna, men det kan vara väl värt att köra ett par mil på morgonen för att få njuta av något många åker till som en weekendsemester. Oftast är hundarna dessutom välkomna utan problem. På många hyrs det dessutom ut stugor i anslutning till Kroen vilket kan vara skönt när man har hundar med.


Herning - Winter Wonder Show

Det här Danmarks sista stora utställning för året. Här utses Dansk Vinnare och årets Race Vinder. Normalt är båda utställningsdagarna internationella utställningar. De här utställningarna taggar man till lite extra för.


I jämförelse med exempelvis Stockholmsutställningen (Nordisk vinnare i år) upplevs den här som mindre trång då området är enormt. Messecentret är uppdelat i massvis med hallar. Det börjar på Hall A och slutar på typ Hall P. Som du förstår är det ett enormt stort område. Har du otur hamnar du i ring C. Här samsas nämligen ringarna med försäljningsstånden. Till skillnad mot i övriga hallar kan det här vara både trångt och stimmigt.


Ringarna är alltid maxade och underlaget är bra för att vara inomhus vilket gör mig ännu mer positiv och troligen partisk till varför jag tycker så mycket om just den här utställningen. Då vår ras American Hairless Terrier inte är FCI-godkänd brukar jag undvika att åka till internationella utställningar då vi irriterande nog inte får gå in i finalringen - något vi får på nordiska och nationella utställningar. Här står dock titlar på spel och då taggar jag till! Dansk Vinnare ska utses och det är fest i två dagar!


Även med en snabb ras kan alla få ut max av sin hund i de stora ringarna. Underlaget är ganska sträv betong. Här ligger inga mattor man måste förhålla sig till. Du kan exempelvis forma en triangel helt utifrån var domaren står.


Kör du via Skåne över Öresundsbron - räkna med längre körtid än du tror

E20 för dig nästan hela vägen till Herning. Problemet är att den är otroligt tättrafikerad. Danmark är Nordens mest tätbefolkade land. De värsta passagerna är Köpenhamn och Odense. De är riktiga flaskhalsar. Du ska först köra genom Köpenhamn. Här vill man undvika rusningstid. Då det i Köpenhamnsregionen bor drygt 1,3 miljoner människor kan det här gå otroligt långsamt. Ofta står trafiken helt still. Försök att undvika tiden 7-9 och 14-18.


Nästa passage som tar tid är Odense på Fyn (ön mellan Själland och Jylland). Här går trafiken oftast långsamt. Det är många olyckor och här vill du inte heller komma vid rusningstid.

Du kan aldrig lita på de tider som exempelvis Google maps anger. Det tar alltid mycket längre tid. Gångar du den tid de anger med 1,5 brukar det bli hyffsat ok om det inte händer olyckor på vägen. Kör du på natten eller mycket tidigt på morgonen går det naturligtvis lite fortare - men det är ingenting jag någonsin skulle rekommendera innan en utställning.


Som en enkel sammanfattning kan man väl säga - kör i tid och var inte stressad.


Kom i god tid

Använd de tavlor med kartor som sitter uppsatta överallt utomhus. Är du där första gången tar det en stund innan man orienterat sig. Området är stort. Ska du in först gäller det att ställa sig i kön till entrén i god tid innan 7.30. Ringnumret står på nummerlappens utskick. Ha även koll på vilken hall du ska vara i (bokstaven innan ringnumret anger vilken hall du ska vara i). Annars kan det vara knepigt att exempelvis hitta Hall L då området är så pass stort...


Det här är en stor utställning med väldigt många utställare. Kommer du inte direkt på morgonen får du räkna med en bits promenad från parkeringen till entrén. Större delen är dock asfalt så det är lätt att rulla vagnar och annat.


Boende på plats

I motsats mot svenska utställningar kan du här komma med husbil eller husvagn och ställa upp den med el precis utanför Messecentret. Föranmälan krävs ej då området är så stort. Du checkar in och betalar när du kommer. I år kostar det 300 danska kronor per dygn. Detta kan man betala med kort. Duschar och toaletter finns på området och ingår. En extra fördel är dessutom att du hamnar närmst utställningsentrén till skillnad mot den vanliga parkeringen. Ta gärna med en ficklampa. Det är mörkt på kvällen och natten.


I Herning finns det gott om hotell som tar emot hundar. Tänk dock på att det till en så här stor utställning alltid kommer många internationella utställare. Hundrummen tar därför slut snabbt. Är du ute i sista minuten misstänker jag att du får boka in dig ganska långt ifrån Herning tyvärr.


Mat

Hernings Messecenter ligger i utkanten av Herning. Det innebär att inga restauranger eller affärer ligger i närheten. Man får ta bil, cykel eller taxi in till stan om man vill umgås med likasinnade på kvällen såvida man inte gör det i husbilen eller husvagnen. Det finns gott om matställen på mässan - alla stänger dock i samband med utställningens slut. Oftast är det ståplats eller medhavd stol som gäller då sittplatserna så gott som alltid är fulla. Bor man på hotell i stan finns det dock en uppsjö av trevliga ställen att äta på då det är en stor stad.


Vinnartitlar

I varje land hålls en gång om året en vinnarutställning. Bästa Hane och bästa tik i respektive klass vinner titeln såvida de fått Excellent och Ck.. På årets utställning i Herning kan du vinna:

Dansk Vinnare-24

Dansk Juniorvinnare-24

Dansk Veteranvinnare-24



Oavsett varför du åker dit - gå in och ha kul med din hund! Och glöm inte att "hygge dig"!
















1 138 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page