top of page
  • handlinglundqvist

Kebabrulle med lite sting - så här en vardagskväll

Uppdaterat: 24 jan. 2023

Efter att ha bott i Malmö i många år har jag ätit otaliga kebaber i mina dar. Enligt mig gör får man ingen bättre kebabrulle än på Falafel Nr 1 på Rosengård. Jag älskar kebab! Man kan dock göra den hemma - och den här smakar dessutom ännu bättre! Att göra egen kebab är inte svårt, men kräver att man har lite framförhållning och passar på att göra saker i förväg när man har tid. Allt utom grönsakerna kan förberedas dagar innan och sen svänger du ihop en middag som familjen älskar på 10 minuter!

Kebabköttet hade jag denna gång förberett långt i förväg och plockade ut en bit ur frysen igår. Det vi ska fokusera på här är såsen. Länk till receptet på kebabköttet får du här nedan. Där följer jag Zeina Mourtadas fantastiska recept nästan fullt ut. När det gäller kryddningen har jag alltid i lite mer....

Man kan göra kebab på många olika sätt, men jag använde denna gång 500gr nötfärs och 400gr lammfärs (köp när det är billigt).


Tillbehören i en kebab är ju allt! Där har vi alla olika önskemål, men i mitt fall är såsen, persiljan och saltgurkan viktigast för att få till smakbilden. Idag ville jag ha en stark röd sås som ändå inte gav avkall på vitlökssmaken.


Grundreceptet har jag lånat från såväl Zeina som ett antal andra välkända kockar men ändrat kryddningen en hel del. Här får du anpassa efter vilka smaker du vill ha.


 

Ingredienslista - röd stark kebabsås (6-8 portioner)

  • 1 burk krossade tomater av god kvalitet (jag använder alltid Mutti)

  • 1 lök

  • 2 msk olivolja

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dryg msk Sambal Oelek

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk socker (Om du använder tomater av god kvalitet tillför de mycket sockersmak - så halvera i så fall mängden från början)

  • 1-2 krm spiskummin

  • 2+ krm svartpeppar efter smak (jag älskar svartpeppar!)

  • 2 msk olivolja (använd rapsolja om du tycker bättre om det)

Steg 1: Finhacka löken och bryn på mellanvärme tills den blir mjuk och får färg

Det här tar några minuter. Ha inte för hög värme. 6 på en 9-gradig skala är bra. Den ska inte bli brynt, men bli mjuk och ändra färg

Steg 2: Finhacka under tiden vitlöken

Steg 3: Lägg i övriga ingredienser

Börja med tomaterna och fyll på med övriga ingredienser efter hand. Vill du inte ha din sås söt ska du halvera mängden socker.

Steg 4: Låt småputtra med locket på glänt 20-30 minuter

Smaka av under tiden. Tänk på att inte salta för mycket i början (då sockersmaken slår igenom mycket innan smakerna sätter sig). Här är det viktigt att experimentera med de smaker just du vill ha på din sås!


Steg 5: Mixa såsen så att den blir slät

Häller du den i en bra lufttät flaska eller burk lär den hålla ganska länge - men troligen har du och familjen ätit upp den snart!


Saltgurka och mycket persilja är ett måste i en bra kebab! Förutom det är det är det otroligt gott med en libanesisk vitlökskräm som heter Toum som man brer på brödet. Det orkade jag dock inte göra idag då det bara var jag som skulle äta... Den här gången använde jag Liba-bröd som är väldigt gott. Det går dock lätt hål på när man viker det. I övrigt har jag i rödlök, sallad (valfri), gurka och tomat.

 

Ta dig tid att göra din egen kebab!

Det tar väldigt lite tid. Det mesta sköter sig i ugnen och kylen. Sen fryser du bara in köttet du inte äter.. Tänk på att det inte går åt mycket varje gång. 900g köttfärs räcker till minst 10+ kebaber , så dela den i mindre delar innan du fryser in den.



59 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page