top of page

Tid, tålamod och kärlek - och därmed glädje

  • handlinglundqvist
  • 18 maj
  • 10 min läsning

Uppdaterat: 21 maj

I det här inlägget kommer jag att prata om tid och hur viktigt det är vid såväl utställning som utställningsträning. Två ord som hör ihop med det är tålamod och kärlek!

Lyckas man få till det kommer också det viktigaste av allt - glädje!

Som handlertränare är det jag blir gladast av at se


Jörgen Lundqvist med Otto 8,5 år(American Hairless Terrier)
Jörgen Lundqvist med Otto 8,5 år(American Hairless Terrier)

Ikväll har jag hållit en kurs i Mellby Hundhall som hade fokus på att hitta rätt rytm, tempo och framförallt frekvens på handlerns (och därmed hundens) steg med hjälp av musik. Där slog det mig verkligen hur viktigt tid är när vi tränar! Vi började med middag för de tvåbenta deltagarna för att hundarna skulle hinna landa i miljön. Därefter uppvärmning av såväl handlers som hundar. Sen började vi jobba med tempoträning till musik av olika slag. Då vi hade kort om tid var uppvärmingsövningarna kortare än vanligt.

Första halvtimmen var en hund jättelätt i fronten. En annan superseg utan energi. En tredje lite blyg och fick bundna rörelser osv. Ju längre vi tränade desto bättre blev det! De tvåbenta deltagarna pustade och stonkade - men alla hundarna glänste och växte!

En dryg timme senare (dvs efter uppvärmning). Alla hundarna hade från ett ok steg gått till ett mycket bättre (och ofta perfekt) steg med effektivt påskjut, drive och harmoni! En väsensskild skillnad mot den första halvtimmen - och det blev bara bättre! Nyckeln var Tid!


En kort träning ger inte den effekt du vill ha

Bra träning kräver tid! Just den här träningen var i kortaste laget för mig. Tre timmar inklusive middag, men då den var så väldigt fysisk hade den inte kunnat vara längre då de tvåbenta deltagarna inte orkade mer (därmed klarar man inte att hålla tekniken i steget rätt). Mina hel- och tvådagarskurser är upplagda så att såväl två- som fyrbenta ska hinna hämta sig mellan de mest fysiska delarna och därmed få ut max av 8,5-17 timmars träning.

På en för kort träning hinner hunden knappt logga in och landa i miljön innan ni ska åka hem igen. Du hinner aldrig träna med din hund när den är som mest mottaglig. Det tar tid för din hund att logga in!


Varför inte?.

Det tar tid för att hunden att logga in, landa i miljön och processa alla intryck. Precis som på en utställning. När du vill jobba tillsammans med hunden och komma fram till rätt rörelser, stå mm måste den inledande anspänning den känner ha lagt sig. Det tar tid. På mina heldagskurser (kl9-17.30) brukar jag säga att "din hund kommer att röra och stå bäst ca 16.30" och det stämmer nästan alltid!

På exempelvis en ringträning som är en timme lång har din hund i bästa fall precis hunnit landa i miljön. Lagom till när du har ett perfekt läge att jobba ihop med din hund är det dags att packa ihop och åka hem. Det gäller även den erfarna hunden som du förmodligen har en tydlig idé om vad du vill träna med när du åker dit.

Är du själv inte supererfaren tar det dessutom ett tag för dig att logga in och kunna fokusera på vad det nu var just du behövde träna på. Om vi undantar den rena socialträningen är det ju du som behöver träna och lära dig. Det lär du inte få göra där, men om du vet vad du själv och hunden behöver träna på är det ett utmärkt tillfälle att göra just det. Men du måste göra det du tänkt du ska göra och inte det den som skickar runt dig i de meningslösa vänstervarven vill...

Är träningen kort (allt under två timmar för mig är för kort) - kom i mycket god tid. Rasta och träna intensivt på parkering eller dylikt.


Mina kurser

På mina kurser är det alltid du som handler som står i fokus. Vad kan du göra för att din hund ska stå eller röra sig rätt i ringen? Jag tränar ditt steg. Din hållning mm. Då hundarna alltid står som oss, rör sig som oss och känner som oss. Just nu har jag tyvärr inte så många kurser inbokade - och de lär inte bli fler i närtid. Smålandsstenar och Avesta. Troligen någon till i Dalarna när jag är där.

Nu är ju inte mitt fokus med det här inlägget att sälja kurser. Det är att ge dig hjälp som utställare.


För hunden att landa i miljön på utställning krävs tid

Det första som möter din hund på utställning är en invasion av intryck! Redan på parkeringen blir den attackerad av en massiv chock av intryck. Stressade människor, främmande ljud, massor av hundar, skramlande vagnar mm. När den sedan kommer in på utställningen blir det ännu värre. Ännu fler hundar, människor, dofter, ljud mm. För att kunna jobba med din hund i ringen måste du ha gett den chansen att landa i allt det här. Då krävs tid! Hunden måste få tid att processa alla intryck. Den tiden får dock inte ske i passivitet. Då gör vi hunden en otjänst.


Mitt grundtips är att ta en hund i koppel direkt efter entrén och gå riktigt snabbt och självsäkert mellan alla ringar, hundar, människor försäljare mm Efter ett tag kommer du att känna att den slappnar av och blir mätt på alla intryck. Det tar tid - men det är först då du kan värma upp! På mina längre kurser jobbar vi mycket med din hållning och fysiska utstrålning. Den går nämligen rakt ner genom kopplet till din hund!

Det är här du sätter tonen för dagen!

Uppvärmning

Oavsett om du är på utställning eller träning är det här det viktigaste momentet! Det är här du sätter tonen och ger förutsättning för en framgångsrik dag/kväll med din hund. På alla mina kurser är jag alltid jättenoga med att påpeka att det här är det viktigaste momentet!


Uppvärmningen tar tid! Hur mycket tid beror såväl på dig som på hunden. Hur länge och mycket du behöver du värma upp din hund är högst individuellt och skiftar normalt med hundens ålder. Man vill ju ha en supertaggad hund med sig in i ringen - men inte en som har bränt det bästa krutet utanför. Risken för just det senare är dock mycket liten såvida man inte ställt upp för höga krav! När du själv har har hög energi lär du nästan alltid få en hund som visar upp sig bättre. Krav lär dock få energinivån att sjunka ruskigt snabbt!


Låt det ta tid! Men fokusera på galopp, bus, lek och glädje!


I ringen vill du ha max energi hos din hund! Uppvärmningen måste bygga den energin samtidigt som den värmer upp såväl din hunds som din muskulatur. (Då din hund rör sig exakt som dig måste även du värma upp).

Lek! Ju mer du leker och busar med din hund desto mer energi lär den få. Och energi vill du ha - för att visa upp sig krävs just energi. Det bästa travet kommer normalt direkt efter galopp. Så se till att din hund galopperar precis innan ni går in!! Här handlar allt om energi.

Det bästa travet kommer direkt efter galopp - så lita på din hund! Utgå ifrån att den kommer att trava perfekt bredvid dig.


Din energinivå är nyckeln

Det här har jag skrivit om i fler inlägg - men din hund kan aldrig få högre fokuserad energi än dig! Vill du ha en hund i ringen med massor av attityd och energi (det som gör att den visar upp sig) måste din energinivå vara ännu högre! På förra utställningen jag kom till fick jag en kommentar från en av arrangörerna som hade hand om finalringen: "Jag blir alltid lika glad när jag ser er! Ni och dansar och leker - det syns att både hundarna och du älskar det!" Efter utställningen skickade bl a en helt främmande fotograf ett meddelande om hur roligt det var att se mig och hundarna i rasringen just för att allt handlade om glädje, energi och lek! Då vet jag att jag lyckats!


För att du ska få din hund att lyckas i ringen krävs tid och en hög energinivå från och hos dig! Bakom varje framgångsrik utställningshund finns det alltid en stor investering av tid, tålamod och kärlek från dig som ägare och handler!


Tålamod

Det här är ett nyckelord när vi pratar all hundträning. På en utställning eller träning kan det hända att din hund fokuserar helt och hållet på det som i ditt perspektiv är helt fel. En löptik, en söt valpliknande hund, godiset som ligger i ringen mm. Så här års luktar gräset alltid alltid extra gott. Intrycken är många och överväldigande. Allt det där får vi räkna med.. Har du en hund som tappar fokus ska du dock veta att det alltid är ditt fel! Det kan låta hårt, men du måste alltid vara mer spännande än alla de intryck som svämmar över din hund.

Samma sak händer på träning. Ibland är du och hunden inte på samma plats. Ofta har vi kommit från jobbet, lastat in hunden och åkt iväg till träning. Hunden och du är helt enkelt inte på samma plats mentalt. Här krävs det tid, tålamod och massor av energi från din sida!

Nyckeln till att komma förbi det är tålamod och energi oavsett om du är på utställning eller träningi! Tålamod, energi och tid. Har du tillräckligt hög energinivå som handler lär din hund alltid visa upp sig i ringen! Du måste dock ha tillräckligt med tålamod. Oavsett om du åker iväg på utställning eller träning vet inte en oerfaren hund vad som väntar den. Det tar mycket träning och tid innan din vet det. Det tråkigaste men vanligaste råd jag ger på mina kurser är att komma i god tid! Det tar lång tid för din hund att logga in och bli mätt på alla intryck! Det kräver dessutom att du jobbar aktivt med den på plats. Har du kommit senare än två timmar innan du ska in i ringen är du alldeles för sen såvida du inte har en väldigt erfaren veteran i snöret. (Utöver den tid du lägger på en pälshund) Under de två timmarna ska det vara du och hunden i bubbla - det ska bara vara ni som står i fokus!

Din hund ska inte visas upp för domaren förrän den är perfekt! (Glöm aldrig att domaren gör sin bedömning av hunden första gången hon eller han ser den - domarna ser allt som händer utanför ringen). Styr över det ögonblicket. Märker du att din hund är reaktiv på intryck har den helt enkelt inte hunnit landa tillräckligt i miljön. Då är det bara att fortsätta att jobba.

Skratta åt alla fel hunden gör.


Ju mer fel hunden gör desto gladare måste du bli!


Det här är jättesvårt! Men när du får till det blir det mycket lättare att hitta fokus. I samma stund som du blir frustrerad går det åt skogen. När det kommer till tålamod är hundens ålder och bakgrund viktig.


Vakt och larm

Många raser är avlade för att vakta och larma. Att träna en hund på att inte agera på sina naturliga instinkter är naturligtvis svårt. Åker man på utställning med en hund utan att ha tränat innan lär den svara på alla naturliga instinkter... Det tar tid, tålamod och inte minst vana för såväl dig som hunden att få den att klara en utställning Ju tryggare du är i sammanhanget desto enklare blir det. Ju mer du av din utstrålning och närvaro som visar att du har full konroll på situationen desto lättare blir det för hunden. Du ska genom din hållning, närvaro och energi visa hunden att det här är en fullkomligt trygg situation att befinna sig i oavsett om där finns främmande element. Det viktigaste är dock alltid - se till att din hund upplever utställningen som kvalitetstid med dig! Buren är till för att hunden ska skydd från yttre intryck. Jätteviktig ! Men får aldrig vara en plats hunden tillbringar hela dagen i. Det här är något du och hunden gör ihop!


Obehaglig upplevelse i ringen

Har du en hund som råkat ut för en obehaglig upplevelse i ringen? Då ska du läsa vidare här https://www.kennelmoltas.com/post/att-forvandla-en-blyg-osaker-hund-till-att-bli-show-dog

Då är tid oerhört viktigt men även mycket annat.


Har du en ung orutinerad hund? Då är tålamod verkligen A och O. Då blir de ofta översvämmade av intryck när de kommer till en utställning eller träning. Intryck de inte kan hantera. Hur de reagerar beror lite på vad de är avlade för att göra. Oavsett kommer de att bli överväldigade.


Berra 7 månader
Berra 7 månader

Tålamod - men med omdöme

Här gäller det att du som handler ger det tid. Det tar lång tid att träna en utställningshund. Det tar ännu längre tid att träna in de steg, hållning mm som krävs av dig som handler. Såvida inte hunden gör saker som är helt oacceptabla får du inte slå ned på det för hårt. Hunden ska förstå att du inte accepterar det - men framförallt ska du be den att göra någonting annat omedelbart och berömma redan innan den gör rätt! (hur jag tänker med beröm är grund för ett helt eget inlägg). Avstyr vi hundens reaktion med hjälp av vår egen energi har vi vunnit mycket.

Skulle dock hunden bete sig väldigt illa är jag mycket "old school". Här finns det inget annat i min värld mot att vara mycket tydlig! Korrigerar vi inte här får vi problem. Händer det på utställning har troligen någon annan dessutom fått problem.

Som handlertränare får jag erkänna att jag blir irriterad när en deltagare inte har koll eller pli på sin hund och samtidigt saknar energin för att avstyra det dåliga beteendet. Ingen kan ta det ansvaret ifrån ägaren. Jag kan som tränare hjälpa mycket - men allt handlar om människan som håller i kopplet. Här är energi och närvaro allt.

En ung hund som är avlad för vakt och inte är van vid utställningsmiljön. Den lär reagera reaktivt. Ditt jobb som handler är här jätteviktig! Du måste jobba hårt och länge med hög energi. Det kräver tid. Hundens reaktion är helt normal - dock inte ok på utställning. Här vill jag att du jobbar hela dagen med din hund! Den ska bli jättetrött! Dessutom måste du åka på flera utställningar/kurser inom kort tid. Först då vänjer den sig.


Ditt beröm måste komma i tid! Helst precis innan hunden gör rätt - och i andra hand direkt i samband med att hunden gör rätt! Aldrig efter att hunden har hunnit sluta göra rätt (ett enkelt exempel när den hunnit sätta sig ner)


Kärlek

Nu kommer vi till det viktigaste! Vem är det du visar upp i ringen? Din bästa vän? Din finaste ägodel? Det hoppas jag!

Oavsett ska det synas! Det ska vara en ynnest för domaren att få se din hund - men framförallt ska det synas att allt du gör som handler görs utav kärlek till hund! Jag hade kunnat skriva här vad du inte ska göra i ringen - men det tänker jag inte göra.

Stolthet är din viktigaste känsla i ringen. Den grundar sig i kärlek till hunden. Visa att du älskar hunden du har i snöret! Behöver din valp att du hoppsanskuttar dig igenom ringen? Ja men gör då det! Behöver din blyga junior att du sitter på knä framför trimbordet? Gör det då!


Här är krav nästan alltid kontraproduktiva!


Allt vi gör i ringen måste utstråla två saker:


  • Kärlek till hunden vi har i snöret

  • Glädje för det vi gör





Låt träningen ta - tid. Ha tålamod. Det kommer att ta tid. Att träna en utställningshund tar tid - men se för guds skull till att att ha roligt på vägen! Har du en blivande showdog som älskar att visa upp sig! Träna massor - ställ inofficiellt och bara älska det!


En högenerginivåhund - och potentiell Show Dog - tar betydligt längre tid att träna än en hund med lägre utgångsenergi. Utfallet blir dock betydligt bättre. Det krävs dock mer tid, träning och tålamod. Därmed krävs även mer tålamod och kärlek hela vägen! Annars tappar du det som är hundens superkraft.


Jag hade kunnat göra det här inlägget till en hel roman, men jag väljer att stanna där...


Du har väl inte missat att jag har två kurser i närtid i olika delar av Sverige? Då jag kommer att resa på








Comments


  • Facebook
bottom of page