top of page
  • handlinglundqvist

5 tips för hur du får hunden att röra sig väl i utställningsringen

Uppdaterat: 5 mars 2023


För mig är rörelser A och O. Hundutställningars främsta syfte är att få fram sunda och friska

hundar - och personligen anser jag att bra rörelser är helt väsentligt för att en hund ska betraktas som sund.

Visst är det vackert när man ser hundar som rör sig med härliga, eleganta, kraftfulla steg med bra påskjut och drive där rörelsen pekar framåt - dvs när tyngdpunkten är rätt och frambenen går utmed marken/golvet och inte snett uppåt. När man ser det är det ren magi!

Men går inte den bra hunden bra av sig själv? Nej, tyvärr inte. Det hade ju varit praktiskt, men hundar är otroligt sensitiva och härmar oss in i minsta detalj när vi rör oss tillsammans. Vill vi att hunden ska gå bra i utställningsringen är det oss själva vi måste jobba med. Hunden går nämligen precis som dig - även om den egentligen kan mycket bättre - och det kan de ju nästan alltid. (När hunden gör "fel" i ringen är det enligt mig alltid vårt fel) På mina kurser är det därför alltid dig jag jobbar med.

1. Det mest grundläggande - men också svåraste rådet - TITTA INTE PÅ DIN HUND i rörelse!

Skulle du kunna trava/springa fint samtidigt som du tittade snett upp över höger axel? Troligen inte. Det kan inte din hund heller. Våra fyrbenta vänner kan bara trava fint och rent när huvudet pekar i färdriktningen. Oftast vill vi ju kika ner för att kontrollera hur hunden rör sig - och vad gör den då? Den tittar tillbaka på dig. Då kan den inte längre fullt ut ta ut stegen lika mycket på höger och vänster sida.

2. PARALLELLA AXLAR Även när vi inte tittar ner visar vi ibland med all önskvärd tydlighet att vi vill titta ner... Vår kroppshållning avslöjar oss. Vänster axel hamnar längre bak och längre ner än den högra. Effekten blir då densamma som om du tittar ner. För att hunden ska gå med fram- och bakben i samma spår krävs för de flesta hundar att dina axlar är parallella i såväl färdriktning som höjd. 95% av alla hundar går i olika spår med fram och bakben när våra axlar inte pekar i färdriktningen. Det gäller såväl höjd som riktning.

3. RAKT BEN BAK Hundens påskjut sitter i ditt lår! De imiterar våra rörelser. För att hunden ska få tillräcklig kraft - och tid - i steget för att ta ut sitt steg fullt ut krävs att du har kraft i ditt steg och jobbar med ett rakt ben bakåt. Nyckeln är att även ditt lår kommer med i rörelsen. Då blir det lättare för hunden att ta ut sitt steg.

Att vi ska gå med långa steg har du säkert hört många gånger. Jag skulle dock vilja påstå att det mer handlar om kraften i ditt steg. Knepet för att det ska bli rätt är att du fokuserar på att trycka ifrån med såväl lår som fot i varje steg. Ansträng dig inte för att ta så långa steg som möjligt. Springer du blir ekipagets rörelser lättare och med flytande om du sätter i foten nästan rakt under dig istället för att sträcka fram benet i steget. Det kräver också mindre ansträngning.

4. HELLRE GÅ MED BESTÄMDA STEG ÄN ATT SPRINGA MED KORTA Allt för ofta förleds vi att småspringa i ringen. Då hunden alltid sätter i tassarna i samma rytm som oss får vi då en hund som trippar fram med korta steg där rörelserna inte alls kommer till sin rätt. Många hundars bästa tempo är aningens snabbare än vi känner att vi kan gå. Att springa med långa långsamma steg med mycket låg frekvens är svårt och kräver en hel del träning. Känner man sig inte redo för det är det bättre att gå som om vi är "sena till bussen".

5. TYNGDPUNKTEN Nu till det svåraste... För att hundens rörelseenergi ska riktas rakt framåt måste du som handler ha din tyngdpunkt långt framskjuten. Detta för att din hunds frambensrörelser ska bli rätt. Så fort vi blir lite baktunga blir frambensrörelserna lite för höga och hundens drive sämre.

AVSLUTNINGSVIS Att träna rörelser helt på egen hand är svårt - vi ser ju varken hunden eller oss själva. Innan det lossnar känns det dessutom som att vi är med i Monty Pythons sketch Silly Walks men när vi får till det skapas magi!

Ett tips är att gå en lite längre kurs där fokus ligger på dig och din utveckling. Längre kurser är bra eftersom det tar lite tid att få in rörelsemönster och tempo i kroppsminnet. När tekniken sitter behöver vi inte längre se hunden för att veta när det blir rätt.



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page