top of page
 • handlinglundqvist

10 SAKER ATT PACKA FÖR UTSTÄLLNING

Uppdaterat: 22 nov. 2022


Utställningsträning Jörgen Lundqvist

På nästan alla kurser jag håller får jag frågor om vad man behöver ta med sig då man ska på hundutställning. Listan på saker man släpar med sig tycks bli längre ju mer erfarna

utställare vi blir, men det är sällan av ondo. Visst kan man åka med sin hund och bara ha med sig hundens papper, ett utställningskoppel och en vattenskål, men ganska snabbt märker man att det inte räcker så långt om man vill få en trevlig dag och upplevelse på utställningen. Vissa saker får man lägga till för hundens bekvämlighet, andra för sin egen och några för att kunna visa upp hunden bättre. Nedan får du mina tips kryddat med lite personliga minnen och annekdoter.

 1. Bur/stroller till hunden

 2. Vatten

 3. Stol

 4. Godis

 5. Våtservetter

 6. Tält

 7. Skor

 8. Nummerlappshållare

 9. Handduk

 10. Trimväska

Då vaccinationsintyg och nummerlapp är ett krav för att komma in på utställningen tar jag ej med

dem i listan. Likaså utställningskoppel som det visserligen inte är något krav på men likafullt är ett måste. Hundens storlek, antal hundar och pälstyp påverkar givetvis packlistan i hög grad men jag försöker hålla mig till det som är allmängiltigt. Den observante som läser listan ovan inser naturligtvis att man får ganska långa armar om man ska bära på allt det där och lite till...


1. Bur/Stroller

En utställning gör att hunden blir översköljd av intryck vilket både stressar och tröttar ut. Då är en bur jättebra att ha med. Det blir hundens egna lugna plats att koppla av på - avskärmad från den stressande miljön. Här vill jag verkligen slå ett slag för en riktigt bra hundvagn/stroller! Skyline från 4Dogs är magisk. Här får du flera funktioner - bur, trimbord och laståsna i ett! Då vi själva sällan bara har en hund med har vi sedan ett antal år tillbaka två sådana vagnar. Det enda vi behövt göra är att byta överdraget en gång på den äldsta - och då har vi tuggfascister i form av terriers... Ett tips är att satsa på största modellen med en gång. Pris- och utrymmesmässigt (i bilbagaget) är skillnaden försumbar mot de mindre modellerna. 2 hundar i 10-kilosklassen får mer än väl plats i samma. När vi förr ställde Portugisisk vattenhund åkte 25-kilosklunsen i vagnen utan problem för att slippa få morgondaggen i pälsen. Tält, stolar, trimväska mm får åka ovanpå på trimbordet som fungerar utmärkt för last. Ofta är det långt att gå på en utställning. Det är ju sällan asfalt eller dylikt. Även i oländig terräng tar du dig fram utmärkt.

Har du en liten utbrytarkung som gärna vill ta sig ut? Sätt karbinhakar i blixtlåsen fram och bak. Då kan hunden inte öppna själv. Trimbordet fungerar utmärkt såvida du inte har en hund som är osäker på bordet. Då blir det lite för instabilt och det är bättre att ta med ett riktigt trimbord som står stadigt.

4Dogs.se har en ny lite större modell på väg in med fyra hjul och jag får erkänna att jag är väldigt nyfiken på den!


Lastvikt 55kilo!


2. Vatten

Ska man behöva kånka på vatten? Ja, det är faktiskt inte så dumt. Att hitta färskt dricksvatten på en utställning kan innebära rätt långa promenader och köande. Inomhus är det ju enkelt - men hur många av oss har inte någon gång svurit då vi försökt fylla på flaskor och dunkar i ett litet handfat...


3. Stol

Visserligen är det inte långa stunder jag sitter ner när jag är på utställning, men de flesta av oss blir ju inte yngre. Dagarna kan ofta vara långa. Golven är hårda och allt stående sliter på ryggen. Själv har jag ofta så ont i ryggen att hela kroppen skriker. Då är det väldigt skönt att sitta ner och vila ryggen en stund... Det är inte roligt att behöva använda skohorn för att komma in i bilen efteråt!


4. Godis

Godisets vara eller inte vara i ringen ska vi inte gå in på här, men de flesta av oss är nog ganska eniga om att belöningsgodis är ett måste i packningen. När man står vid ankdammen i Ronneby och domaren närmar sig ska det mycket till för att de torra små godisbitarna ska vara mer spännande än ankorna två meter bort... Ha gärna ett särskilt utställningsgodis. Något extra gott som bara dyker upp på utställning. Går du till final kan det dessutom vara bra att ha en extra sort i reserv. Det är ju inte säkert att hunden går igång på samma godis sent på eftermiddagen. Skulle vi äta tre påsar chips på en dag misstänker jag att den sista inte är lika god!


5. Våtservetter

Våtservetter är hundutställarens bästa vän i trimväskan! Smutsiga tassar, rinnande ögon, fläckar på kläderna - våtservetter är en fantastisk nödlösning till mycket!


6. Tält

Det kan tyckas jobbigt att släpa med sig ett tält under utomhussäsongen, men man har igen det i längden. Det skyddar mot sol. regn och vind och ger dessutom hundarna extra avskildhet och vila.

3x3m tältet från 4Dogs sätter jag enkelt upp och river på 5 minuter alldeles själv och det håller för det mesta!

När det gäller tält är det lätt att vara dumsnål. Vi har själva haft tält som varit komplicerade att sätta upp och otaliga är de gånger man fått hjälpa sina medutställare med krångliga konstruktioner som kräver minst 2-3 personer att sätta upp - och som sedan går sönder första gången de ska rivas...

Har du bestämt dig för att ställa mer än någon enstaka gång? Då är det definitivt att rekommendera.


7. Skor

I ringen ska vi ha lätta enfärgade skor (helst med gummisula). Inte minst på inomhusutställningarna med hårda cement/betonggolv är de knappast de mest fotvänliga skorna att gå och stå i en hel dag. Ta med bra skor med dämpande sula som du kan ha resten av dagen! Det glömmer jag själv alldeles för ofta när jag ska på utställning. Jobbar jag däremot på en mässa vet man ju att det är det absolut viktigaste att tänka på...


8. Nummerlappshållare

Det finns en uppsjö av olika varianter på marknaden. Här behöver man normalt inte lägga ut stora pengar. Ett gummiband eller en säkerhetsnål fungerar till nöds. Själv föredrar jag sådana man kan sätta på vänster arm. Det viktiga enligt mig är att nummerlappen inte flaxar i rörelse då det stör såväl hund som synintrycket av ekipaget.


9. Handduk

Liksom med våtservetter har vi här ännu en räddare i nöden. Funkar på allt från blöta och leriga hundtassar till improviserat kyltäcke - eller varför inte torka drägel eller köttbullsflott med...


10. Trimväska

Storleken på den här varierar så klart beroende på hur många borstar, kammar, produkter mm man behöver. Det viktiga är att det går att packa strukturerat och att allt är lätt att hitta. Hur många gånger har man inte stressat stått och grävt i väskan efter ett koppel eller dylikt precis när man ska in? Ju fler fack desto bättre + att man alltid lägger sakerna på samma ställe underlättar och gör utställningsdagen betydligt trivsammare. Negativ nervositet behöver vi inte bjuda på. Sist men inte minst - glöm inte packa saxen (till nummerlapp mm)!


Har du tips på något som är ett "måste" för dig på utställning? Skriv i kommentarsfältet!


Just det här inlägget är inte sponsrat av 4Dogs men skulle du beställa något för mer än 300kr från deras webshop ska du skriva "Jörgen" i meddelandefältet. Då kan du förvänta dig något extra i paketet.
Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


annika.stallarholmen
Oct 16, 2022

Jättebra vagn, har haft den till mina små. Men nu med en större hund med stora tassar o klor har jag satsat på en vagn med rejäla hjul, med bur och överdrag, En Petmobil. Köpte min begagnad här på FB.

Like
bottom of page