Vill du få en hund som älskar utställning? Vill du dessutom få en hund som gör det under en längre tid än några månader?
För mig måste all utställningsträning bygga på lek! Om inte hunden älskar att gå in i ringen och ser det som något riktigt positivt som den gör tillsammans med dig kommer du aldrig att få en Show Dog i snöret. En Show Dog är en hund som älskar att vara i ringen tillsammans med dig. Den älskar uppmärksamheten och att visa upp sig. Kan vi tvinga fram det?
För mig, såväl som handlertränare som utställare, är det lekfullheten hos såväl hund som handler som är superkraften som avgör om en hund blir en riktig show dog. Vilka hundar är det vi ser gå in och vinna i veteranklass? Är det hundarna vi ställer krav på och vill ska bete sig som maskiner? Nej, självklart inte. Det mest imponerande man kan se i en utställningsring är för mig en lekfull veteran som det sprudlar av energi om. Det kan du aldrig tvinga fram. Helt uppenbart är det fullt möjligt att genom krav, hård stacking mm få fram en hund som vinner mycket på kort tid. Förutom att det går emot hela min träningsfilosofi är jag övertygad om att det enbart går ut på att ägaren/handlern ska nå så stor framgång som möjligt på kort tid. Hundens glädje är sekundär - den målsättningen är inte hållbar i längden.
Som handlers och ägare ställer vi massvis med krav. Ibland är vi inte ens medvetna om hur hårda de kraven är. Väldigt ofta får jag på mina kurser deltagare som berättar att deras hundar gått som tåget i ringarna - för att sedan inte alls vilja visa upp sig och vara där. Nycklarna finns alltid hos oss - inte hos hunden. Oftast är det så enkelt att vi helt enkelt måste bjuda mer på oss själva, skippa kraven och bara ha som mål att ha roligt.
Jag har själv varit där. Även om jag bygger all träning på lek är det lätt hänt att man med den erfarna hunden faller in i en förväntansnivå som ligger över den energinivå och arbetsinsats du själv bjuder på. I den här hundens fall (inte samma ras som jag vi har idag) var jag uppgiven. Han tyckte ju uppenbarligen inte att det var roligt längre. Jag anmälde till ytterligare en utställning. Hade som enda mål att busa, leka och att han skulle tycka att det var roligt. Vi kom i synnerligen god tid. I över tre timmar hoppade, galopperade och busade vi på området med korta vilopauser. Trav - nej, stå - nej, lek - ja! Så bygger jag idag all min uppvärmning såvida det inte är en valp eller mycket orutinerad och lekfull junior. Det sista man gör utanför ringen är korta samarbetsövningar och ståövningar. Du vill ha 100% energi i ringen!
När han och jag gjorde entré i ringen vände sig domaren om när vi närmade oss och sa "Å herrejävlar!" när hon såg honom. Den utställningen var nyckeln till alla de utställningar som följde - eftersom jag lärde mig och gjorde annorlunda.
Idag står jag faktiskt inför ett liknande problem. Otto, som är min nuvarande Show Dog visar just nu liknande signaler. Orsaken är att jag lagt så mycket fokus på den blyga tiken (läs gärna inlägget "Att förvandla en blyg osäker hund till Show Dog - går det" ett inlägg jag verkligen rekommenderar där du dessutom hittar större delen av min filosofi kring träning och utställning). Nu är det mitt jobb att vända på det. Jag kan ju inte förvänta mig att han ändrar sig om inte jag gör det.
Allt handlar om vad vi själva gör. Bjuder vi inte till att tycka att det är roligt? Bjuder vi in till att leka? På mina handlerkurser runt om i Skandinavien bygger alla träning på lek och samarbete. Allt som oftast möter jag handlers som i en övning säger "hon kan inte". Jag ber handlern om mer energi och lekfullhet och visar själv (oftast gör hunden det önskvärda redan där trots att jag inte vänt mig mig till till den). Resultatet brukar bli en ögonöppnare - allt handlar om dig!
Hundarna har inte bett om att bli utställda. Det är vårt val - då är det vårt jobb att se till att det är roligt!
Hunden måste se såväl utställning som träning som lek
Lek in ståövningarna - ju gladare du är du är ju lättare blir det
Vi kan inte beordra en hund att leka - vi måste bjuda in dem att göra det
Utgå från att hunden kan hitta sin balans själv
Jobba med din egen tyngdpunkt och balans - när du busar och dansar* tillsammans blir ni sampelta
Träna själv - se hundens träning som bonus!
Varje gång hunden gör "fel" är det vi som gjort fel. På mina kurser är det dig jag tränar.
Hundar är otroligt sensitiva. De påverkas av vårt sätt att stå och röra sig.
Galopp och hopp är bättre än trav på träning!
Har din hund galopperat och hoppat 80% på träningen har det det varit en bra träning! Det är mycket roligare än trav!
I rörelse får du normalt ner hunden från galopp till trav på två steg genom att slappna av i kroppen (och därmed ta kortare steg)
Det stå du får till efter ett hopp är bättre än du någonsin kan bygga upp genom stacking eller annat. Här handlar allt om attityd hos hunden. Strama till din kroppshållning i samband med hoppet!
Avslutning
Våra hundar har inte valt det här. Det är vårt jobb att göra utställning till en jätterolig aktivitet! Det är dessutom en träning som ger så oerhört mycket i vardagen om vi bygger träningen på lek och bus. Oavsett om vi ställer varje helg eller två gånger om året är det ju en oerhört kär familjemedlem vi har i snöret!
Vem är jag?
Jag jobbar som handlertränare och håller kurser i handling runt om i Skandinavien. Glädjen i att se människor och hundar utvecklas tillsammans är det som driver mig att kuska runt överallt.
Alla mina kurser hittar du här
Mina hel- och tvådagarskurser i egen regi i närtid med platser kvar är:
27 maj Uddevalla (heldagskurs)
3-4 juni Skellefteå (tvådagarskurs)
* Dans med hund är ett element jag enbart jag har på mina En- och Tvådagarskurser, men även använder på vissa av mina kortare TEMA-kurser där vi jobbar med tempo mm. Musik är ett fantastiskt arbetsredskap!
God härliga torsdag lördag Jörgen! Lika underhållande och "mitt i prickläsning" som alltid. Insikten att problem till 99 % sitter i koppel-förarens hand och ödmjukhet, förmågan att vara här och nu med hunden, är det svårast vi har att förmedla till våra medmänniskor utan att förolämpa dem. Oavsett hur länge man arbetat på olika nivåer med djur så finns det alltid massor att lära. Med glimten i ögat kan vi konstatera alla "besserwisser" som har sin första hund/kull eller är övertygade om att just de är allvetande. Med tiden och erfarenheten inser man att; desto längre man arbetat med djur desto mindre vet man samt insikten ger var och en, en chans att få lära sig var dag i de utmaningar…